Schaferbus

Alla inlägg under november 2011

Av Sabina Grönqvist - 13 november 2011 18:17

Den här helgen har verkligen gått i hundträningens tecken. Kan hända att jag blev inspirerad av det krispiga vädret & att det var rätt mysigt att vara ute i den friska luften.  


-


I fredags- gasade jag mot Eslövs BK för lite träning tillsammans med Åsa. Tog på mig stövlarna eftersom jag tänkte att det nog var blött i marken. Det var det iof men efter 15 minuter var alla tår som ispinnar!   Khan fick i alla fall träna på lite linförighet med fokus på vänstersvängar, men mest krut lades på ligg kvar + sitt kvar. Växlade både avstånd & tid och flyttade belöningen till när jag kom tillbaka (annars får jag 1/2 av ggr och vad bra då var jag klar om jag belönar på fullt avstånd).   Ska även försöka vara nogrann med Khans aktivitetsnivå när jag ger kommandot. Nu är det lugnt & fokuserat som gäller för att mister ska få jobba.   Gick en långrunda i Beijers park- Khan fick springa lös och dona omkring- innan jag landade på sofflocket & tittade på film.


-


Igår var vi några ur gruppen som träffades nere på klubben för lite träning. Khan fick ett rätt rejält pass linförighet med kommendering & efter en inital hårdsmälta gick han hur fint som helst. Susanne klickade för glatta livet & jag hade svårt att hinna med att langa karameller.   Fortsatta med hopp-sitt-hopp. Där min plan var att få Khan att tänka UT- medan resten av gruppen tyckte han kunde få öva på 1. INTE tjuva och 2. Hoppa även om du hamnade snett. Det blev himla bra tycker jag & det blir nog till att lägga mkt krut på det här med att vänta tills JAG säger kommandot.    Framförgåendet är jag supernöjd med. Samma sak där- Khan tjuvar ju gärna eftersom han vet vad han ska göra. Alltså: gå längre sträcka innan jag sänder & vända direkt om jag märker att han tjuvar. Krävdes inte många vändor innan han gick hur fint som helst!  Körde även hel apportering (INTE tjuva   ) och så visa med joystick för tätare ingång. Avslutade med budföring till Lotta som också blev hur bra som helst. Första vändan sa Khan hej & hejdå, gjorde om och helt plötsligt var Lotta hur nice som helst. 


Eftersom jag skulle hämta mamma på jobb passade jag på att gå en powerwalk runda på 1 tim i Lomma. Det blir liksom tråkigt att alltid gå samma runda tycker jag. Körde fokus på snuss i början + slutet och däremellan var det GÅ som gällde. "Tyvärr" gick det väl lite för bra, ungefär halvvägs fick jag lite väl mycket håll såhär i förkylningstider.   Gick in på mammas jobb när vi hade gått vår runda & Khan fick visa lite trixs: är du trött?, tass, buga, ha godis på tassen & vänta på varsågod. Khan älskar att vara med på mammas jobb och går mellan alla och blir klappad.  

    


-

Idag tog jag det lite lugnt på morgonen. Traskade ut på morgonrunda & lätt Khan springa av sig lite i parken (rätt nyttigt för honom att vi inte alltid tränar där kom jag liksom på). Körde iväg och la ett hårt spår till Khan. Gick hur fint som helst. Lite förvirring första sekunderna när jag sa "spår", men åkte nosen ner och Khan tuffade iväg. Ett litet tapp i vinkeln, men han löste det fint själv när jag bara stod still och sen tog han slutet i farten och ville fortsätta  


 


Körde ner på klubben och körde ett träningspass rätt likt gårdagen. Fritt följ som var HUR fint som helst! Hopp utan tendens till att tjuva men fortfarande snett. Framförgåendet var lite svajigt MEN jag testade utan att lägga godishögar första vändan utan körde bara direkt- är rätt nöjd med det ändå. Avslutade med ligg kvar och sitt kvar som kändes aningens bättre idag tyckte jag. Innan jag rattade hemåt traskade vi en långrunda tillsammans med Cina & Yalla. 


   - Hundar är inte hela livet, men de gör livet helt! -   

Av Sabina Grönqvist - 10 november 2011 17:42

Så var det fredag i min kalender, men torsdag i alla andras.   Ibland har det sina fördelar att jobba skift. Dagen på jobb var skrämmande lik en dag i Greys anatomy (japp, jag tittar av någon konstig anledning   ). Avslutade i alla fall dagen med lite fika & årets första pepparkaka - burken var btw signerad med texten: ta en pepparkaka så du blir snäll!  


-

Traskade hemåt via Mobilia för en tur inom Systembolaget & akademibokhandeln. Köpte en kalender för nästa år- lite tidigt kan tyckas men vi ska börja med önskeschema på jobb. I väntan på nytt dataprogram, kommer 2013 först   - måste vi välja en schemarad innehållande fasta helger MEN vi har 2 vetodagar och 2 heliga dagar på 10 veckor. Alltså blir det liite spelutrymme för att greja med GB helger, hundvakt & annat vardagspiff.   


-

Väl hemma möttes jag av 1 st EXTREMT nussig schäfer & disken var diskad   Tack mamma!   Khan hade varit på powerwalk i Pildammsparken på 2,5 tim med kissepaus i början i början+ slut & däremellan GÅ. Dessutom hade han fått gå en valppromenad med Diva (där det visade sig att äldst är minst  ). Traskade en liten truddelutt runt kvarteret bara innan jag satt igång med schemaläggning & middagsfix- lax med risotto. Willys har supermumsig laxfilébitar från Garant för en helt ok peng!


-

Nu blir det strax mumning av lägenheten: dammsugning, våttorkning och avtorkning av kök/badrum & lister. Tror jag ska ta mig ett glas vin för att piffa upp det hela och göra det lite roligare, spotify åker också igång känner jag.  


-

Igår var det träning med tårtgruppen & igår bjöd Benzon på megamumsig (och STOR) tårta!   Efter lite genomkörning av Vicky/Yohnsson och Boxer-Nina/Thelma fick Khan komma ut en snabbis. Det blev nog det kortaste träningspasset någonsing men SJUKT fokuserat och bra- efter lite uppsträckning av Nina som snällt erbjöd sig att vara extra ögon   Första vändan fritt följ var ju extremt tittigt  inkl lite pip som helt plötsligt smugit sig in i starterna   Efter lite uppsträckning av mig: REAGERA för jävelen, är du stelopererad i vänsterarmen & GÅ - blev Khans linförighet snygg, engagerad & tyst!   Det blev även lite träning av ligg + sitt kvar (med liten terrier som fick gå hela vägen fram och nosa på Khan  ). Nyttigt hur som helst med störningar tycker jag & en möjlighet för mig att tala om att sitt faktiskt är sitt no matter what. 


Bilder från när Kattis tog LP 1 med Elvis  


     

Av Sabina Grönqvist - 6 november 2011 18:32

Han är ju bara så fin  


 

Älskar vardagsaktivering på bänkar       

Helgen har verkligen INTE varit en hundhelg. I vanliga fall brukar jag ju träna massa hund på helgerna men jag vet inte riktigt vad som hänt- jag har bara varit så trött! Igår åkte jag & mamma till Burlövs BK för att kika på rallydlydnadstävling. Tycker det verkar hur fräckt som helst & himla skojigt.  Kom på när allt var klart att Khan ju inte hade behövt ligga i bilen utan hade kunnat vara med ute.   Jaja... Efter tävlingen åkte vi till blå cafeét i Lomma för en räksmörgås & Khan fick sitta med vid bordet. Hur stolt som helst, dörren öppnades precis bredvid honom men han brydde sig inte nämnvärt på hela tiden. Efter fikan var tanken att gå en mysig runda vid stranden men HERREGUD! vet inte vad det var med Khan men han höll nästan på att dra omkull mig!   16 månaders slyngel var det ja...   Vi satte oss på en bänk och övade avslappning en stund.Promenaden efter det var inte mysig, men jag slapp iallafall känslan av att bli omkulldragen.   


Det blev inte mycket till promenerande igår (konstigt nog) men Khan verkar vara inne i en sova period. Han sover, sover & sover- måste nästan väcka honom när det är dags att gå ut... Ute är han däremot lite piggare. På kvällen fick Khan sitt 1:a pass i att stänga lådorna i köket. Rätt fräckt tyckte Khan & vi kom så lång att han puttar en liten bit på lådorna... Åkte lite tidigare till mammas jobb så vi gick in och Khan fick leverkorv & gos av de gamla. Han bara älskar att vara på mammas jobb & hade gärna varit där varje dag.   Inga boende är rädda för honom, många har haft hundar & tycker bara det är kul när han kommer. Igår sov dock de flesta när vi kom & Khan var inte glad när han inte fick springa in & säga hej    


Avslutade kvällen med att springa upp & ner i tvättstugan... 


-

Idag lyckades jag med bedriften att ta fel på klockan- en HEL timme. Det blev med andra ord lite stressigt att få ihop allting innan det var dags att köra till Svedala BK för att vara hejarklack till Kattis & Elvis. Vi kom hur som helst i tid & fick se Elvis ligga plats för 10 p mitt i hundbajs   tydligen behöver man inte plocka upp efter sig ens på en brukshundsklubb   Elvis hade hursomhelst en bra dag på jobbet medan matte tyckte det var grymt jobbigt att ha hejarklack- MEN de fick sitt LP 1 på 168 p & det är ju bra hur skoj som helst!!   Det är ju attans att Khan inte kan ligga plats för resten av programmet hade han ju rockat loss på...      Han fick i alla fall

komma ut & öva på att ingenting händer på appellplanen, trots massa hundar, tjo & tjim rund omkring. Det tog en stund att gå ner på planen med ordning & reda när Elvis & Diva gick före, men när vi väl kom ner var det nästan så jag glömde att Khan var med. Han fick lite koncentrationsövningar av mig & Kattis i form av godis på tassen + vänta på varsågod vilket han skötte galant!   Däremot måste vi öva massor på det här med att bli klappad över ryggen när man ligger ner för det tyckte Khan var jobbig & ville sätta sig direkt. 


Kameran glömde jag i bilen (EFTER tävlingen) så den får jag hämta imorgon. Bilderna på Kattis & LP1 Elvis kommer alltså imorgon kväll alt tisdag kväll. Sorry   

Efter en paus på sofflocket traskade vi ut på långrunda med FOKUS på INGET drag i kopplet alls. Jag hade klicker, godis & boll med mig för att premiera vardagslydnaden & Khan han gillade läget himla snabbt.   Stora delar av rundan fick han springa lös som belöning & det funkade kanon. Halvvägs in blev vi utskällda av en rottweiler-hane som patrullerade sitt stacket medan matte krattade löv. Inledningsvis fick mr rottis agera efter eget tycke, men när matte säg att Khan blev tillsagd fick hon helt plötsligt fart under galoscherna & sa till sin hund.   Khan blev tillsagd för visat intresse & faktiskt en rest ragg   Han kom hur som helst snabbt av sig & höll superfin fokus. Metrarna efter blev han dessutom attackerad av en fräsandes katt men valde att hålla kontakt med mig = boll & kamplek.   

    

Av Sabina Grönqvist - 4 november 2011 07:30

I brist på nya bilder, får det bli lite gamla     

       


-

Igår träffade jag Anna på Lunds Bk. Jag & Anna gick på gymnasiet tillsammans & hon har gått igenom en rad Rottweilers som tyvärr inte finns mer.   Idag har hon beaglen Lilly- som var med mig i skogen i höstas.   


Hur som helst träffades vi på Lunds BK för lite träning. Lilly var först ut och fick öva på lite lydnadslydnad...  Khan gick ut som andra & var allmänt toppad!   Vi fick iallafall till fritt följ med kommendering (OCH språngmarsch). Det var inte en 10 p- men rätt nära.   Fortsatte med läggande & ställande under gång. Jag går INTE full sträcka eller tid- MEN han låg lugnt,silla & fokuserat!  


Körde även en ny variant av hopp-sitt-hopp. Jag vill ju att Khan hoppar liite rakare. Främst eftersom han hamnar utanför hindret åt höger & vägen runt om ligger nära till hands. Testade att lägga en godisbit som riktigt, kommenderade hopp/klick/varsågod för rakt uthopp. Kör det separat ett tag är planen, eftersom han kan resten...Är sjukt nöjd! Smög in "vanligt" hopp/sitt mellan varven utan problem.   Anna fick passa karamellen de första vädorna just in case (helt onödigt skulle det visa sig). 




Pass nr 2 körde vi tandemlydnad /grupplydnad/ störningsträning. Kärt barn har många namn!   Jag har ju frukat den här övningen i onsdagsgruppen. Förra hösten/vintern var Khan ju valp & jag hade en ursäkt att köra "säkert"- igår var jag tvungen att chansa.  Vi gick fritt följ kors & tvärs, sprang om varandra, gjorde halt mittemot varandra med bara någa cm som gräns und so weiter.  Khan han skötte sig som en prinsSom avslutning körde vi lite läggande under gång/sättande under gång / platsliggning som grupp. Hur fint som helst. 


Pass 3 var apportering med beaglen Lilly som störning. Khan fick sitta & vänta med Lilly traskade omkring, luktade på apporten & gick därifrån innan han fick apportera. Kriteriet var rör en tass = matte hämtar och inte du. Khan rörde inte en tass.  

-

Efter lydnaden fick Khan gå ett spår på stubbåker. Vilket spår!    Lugn & fin början, sen hölll han sig i kärnan HELA vägen. Handskar från granngården för 29 kr is the shit!  Testade även ett hårt spår i svår sidovind som gick katastrofalt med tanke på att jag la spåret i svårast tänkbaraste vindförhållande!   


  

Det här fungerade igår medan Lilly öade inklanning med ställande....   


   

-

Efter en snabb minut på sofflocket rullade jag mot klubben för att vara med på TS-mötet tillsammans med Kattis. Jag har fått en helt ny förståelse jag lovar.   


-

Hemma igen intog jag sofflocket, nätade, facebookade och blev inprincip kvar på sofflcoket till nattrundan & sängen kallade.  Tittade in på arrak i jakt på ny hundjacka- eftersom min förra packade in i onsdags! Just nu har de en kampanj där man får en hoodjacka på köpet  (värd 600 kr) & jag är SÅÅÅ nära att slå till.   


-

Idag är planen att åka ut & rasta hundarna någonstans & sen ska jag ge mig in i vimlet av alla andra som ska handla inför helgen.   Ikväll är planen risotto & hembakad foccacia... 

      

Av Sabina Grönqvist - 2 november 2011 22:31

Har precis landat i soffan efter en härlig kväll på klubben med bästa onsdagsgruppen.   Imorse tog jag det väldigt lugnt, drack lite kaffe, tittade lite på tv & uppdaterade mig i bloggvärlden innan jag traskade iväg på dagens första långrunda. Var iväg ca 1 timme, men jag tror egentligen inte att vi kom så värst lång. Koppel vett & etikett var lika med N-O-L-L & hörsamheten om ens möjligt ännu sämre.  Alltså grejade jag en hel del med det...Han är enorm mutbar den där schäfern & insåg rätt snabbt vem som hade klicker, karameller & boll.    En enormt vältränad matte indeed...Eftersom han var så duktig körde jag lite vardagsaktivering (inser nu att det är rätt längesedan jag gjorde det på promenaderna  ) I parken i slutet av rundan fick Khan öva lite på sina favorit (  )  konster: sitt + ligg kvar. Under tiden akompanjerades vi av en mops som var lös och gjorde skenattacker allt medan ägare nr 1 fortsatte stå och prata med ägare nr 2 i hundrastgården.   Khan brydde sig inte ett barr & vi tränade färdigt innan han fick springa några varv (för att riktigt försöka störa ägaren till mopsen- extremt moget   )


-

Hemma igen satte jag igång med lite fix. Plockade undan de sista kartongerna, vattnade blommor, städade toaletten, diskade, plockade undan disken & rensade upp bland allt skräp jag lyckas samla på mig. Pausade lagom till "Oprah Winfrey" innan jag traskade iväg på långrunda nr 2. Gick på kombinerad "Lukta- gå ordentligt" promenad och efter viss övertalning gick det rätt bra.   Stannade till i Bellevue parken så Khan fick sträcka lite på sina ben & leta lite frolic. Körde även lite vardagsaktivering i form av åka ruschkana. Nemas problemas tyckte Khan sussade ner, kaschade in en frolic och sussade upp igen.   Avslutade med lite halter i fria följet som fick kanon innan jag traskade hemåt. 


Landade framför Dr Phil & passade på att laga mat i reklampausen - så Khan fick pausa lite. Pasta Carbonara som blev hur mumsig som helst. Lagom till att det var dags att åka ner till klubben pajade dragkedjan i min arrak jacka   - bara att byta & åka iväg.    


-

Träningen då... Jo, gjorde Khan hur bra som helst!   Jag var ju lite tveksam till platsliggningen idag. På väg ner på planen kände jag att Khan var rätt gasad- MEN efter lite påtryckningar från Gosia fick han vara med de stora pojkarna.   Han låg lugnt & fokuserat och jag kunde släppa kopplet efter bara några sekunder. Lät Khan ligga trots att de andra gick tillbaka & plockade upp sina hundar- eftersom han väldigt snabbt lär sig när han är "klar"  


Grejade vidare med läggande+ ställande under gång tillsammans med Lotta. Värmde med lite fritt följ innan eftersom Khan legat och pausat en bra stund medan vi pratade. Körde sedan 1 vända med bara sitt alt ligg kvar innan jag körde hela. Funkade kanon, han låg fokuserad framåt och struntade i både valpkurs & andra ekipage på planen.   Efter en paus körde vi ett pass fritt följ med kommendering som blev hur bra som helst det med inkl påhälsning av tervereun & avslutade med ytterliggare 1 pass med läggande + ställande under gång.  


-

Efter paus i bilen fick Khan komma ut för omgång nr 2 med hopp-sitt-hopp & apportering. Började med apporteringen direkt. Har inte prövat apportering på appellplanen sedan Khans ärevarv på förra GB-helgen, MEN han har ju gjort X antal rep hemma utan anmärkning... Körde direkt på en "riktigt" apportering. Sitt kvar-kast-apport-ingång. Inga tendenser tll ärevarv! Än så länge hjälper jag honom med ett fot vid ingången men det lyssnar han fint på. Lite väl vid lov på vägen tillbaka och när han vänder upp - MEN inga ärevarv & sen är det bara att slippa på svängradien.  


Hopp-sitt-hopp där är min plan att få Khan att hoppa lite mer rakt. Den planen funkar si så där... han hoppar snett, rejält snett, åt höger sätter sig och hoppar tillbaka (vilket han inte gjorde innan) Jag är nöjd där - så kan jag pilla med riktningen efter hand. Ska pröva med godis på en isskrapa som target nästa gång hade jag tänkt. 


Avslutade med att gå en runda tillsammans med Diva, Elvis & tillhörande tvåbenta. 


-

Nu blir det Criminal Minds innan det är dags att säga god natt. 


Ovido - Quiz & Flashcards